Oktober - November 2017

Oktober 2017 begon op 30 september. Toen was Duinbergen het strijdtoneel voor het Belgisch Kampioenschap F18, F16 en C3. En daar was, vooral in de F18, veel schoon volk aanwezig: twee voormalige wereldkampioenen, de zilveren medaille en de 8ste op het WK F18 van dit jaar, de Engelse winnaar van het BK bij ons in Oostende 2 jaren geleden…. Kortom, een pittig deelnemersveld en daar waren Marc en ik heel blij om: vers vlees om op te eten… of zelf gegeten te worden, wat we al bij de eerste reeks merkten. Menslief, hoe hoog is dat niveau in de F18! Of zijn Marc en ik over onze houdbaarheidsdatum?

Enorm benieuwd was ik om de fameuze “deck sweeper” te zien, de laatste (r)evolutie binnen de F18. Wereldtopper Micha Heemskerk en zijn compagnon introduceerden dat ding in juli op het WK F18 van 2017 en ze wonnen nog ook. Je ziet die fameuze sweeper best op deze foto van een A-cat (eventjes naar beneden scrollen). Dat zeil zou, doordat het tot tegen de trampoline komt, minder turbulentie geven achter de mast en een percentje winst opleveren, vooral op de koersen aan de wind. Ik bekeek het met een kritisch oog, dacht er het mijne van en… kreeg lik op stuk: dat spul leek nog te werken ook! De nieuwe Belgische Kampioen voer met een… Je zal die deck sweepers komend seizoen zien verschijnen in alle vormen en formaten en ik vraag me af waar we gaan eindigen.

Marc en ik eindigden als vierde Belg in dit internationale gezelschap op een achtste plaats en daar waren we best tevreden mee. Wim en Bart moesten door overmacht forfait geven voor dit BK, wat erg jammer was.

Eén keer raden wie er ook weer schitterden op dit BK. Juist ja, Anne en Lucas in de C3. De Belgische Jeugdtitel haalden ze al begin september en neen, de titel wonnen ze niet in de nationale C3 klasse (Lucas was er een beetje pissig om), maar met een tweede plaats veroverden ze de unieke Belgische selectie voor het ISAF Wereldkampioenschap 2017, de hoogste wereldwedstrijd voor de jeugd. Vindt dit jaar plaats in Sanya (China) van 9 tot 16 december. Een mengeling van trots en paniek binnen de families Claeyssens en Vandenberghe, zij mogen op zoek naar sponsoring want de trip kost wel wat. Onze club steunt alvast! Leuk en geen detail, Sebbe Godefroid gaat mee als trainer-coach.

Wie ook onze bijzondere aandacht verdient is Carolijn Brouwer. Carolijn neemt voor de derde keer deel aan de Volvo Ocean Race, een wedstrijd om de wereld in 11 etappes. Onder de rubriek “tracker” vind je de huidige posities van de boten (Carolijn zit op de Chinese boot Dongfeng, afgekort DFRT) en op “raw content” vind je de heerlijkste beelden van deze race. Die wereldrace start op 14 oktober met een soort proloog in Alicante (Spanje) om dan echt van start te gaan op 22 oktober. We zijn Carolijn zeer genegen omdat ze met clubgenoot Sebbe Godefroid België vertegenwoordigde in de Tornado klasse op de Olympische Spelen in Beijing, China, 2008. Carolijn heeft een warm hart voor onze club en is ook in 2017 via onze club nog altijd aangesloten bij de WWSV (VYF).

Arthur Vandenberghe trok in deze herfstmaanden ook weer veel aandacht naar zich toe: een 12de stek op 180 boten begin oktober op de United4 in Workum (Nederland). Half oktober 5de op 45 in Antwerpen (Galgenweel). Twee bekers in Oostende op 21 oktober, ééntje voor een derde plaats overall en ééntje omdat hij eerste Benjamin was. En tot slot nog een 2de plaats op 34 in Heusden, half november. Heel mooi, Arthur!

Luc

September 2017

Nog 2 weekends van de Ostend Cup te gaan.

Het leukste voor ons was natuurlijk dat van 2-3 september, de FLINN Cup. Onze club was gastheer wat betekent dat we zorgden voor het avondeten op zaterdag en de prijsuitreiking op zondag. De wedstrijd zelf was bijzonder leuk : 3 à 5 bft uit het zuiden, aflandig en dus geen golven maar wel veel rukken en windshifts tot wel 40 graden, heerlijk moeilijk en verraderlijk. En heel veel discussie achteraf want dan krijgt de winnaar steevast te horen dat hij weer veel “chance” of “piet” gehad heeft. Haha, niks geluk gasten, gewoon ogen open en anticiperen. De paella was één van de betere (bedankt Jo El Paellero) en de avondcommentaar over het geluk van de winnaar steeg evenredig met de toename van het aantal lege flessen. Bizar toch dat altijd dezelfden zoveel piet hebben.

Duidelijk ook voor het geluk geboren zijn Anne Vandenberghe en Luc Claeyssens. Zij veroverden in dat zelfde weekend van 2-3 september en in dezelfde moeilijke omstandigheden zilver op de nationale jeugdkampioenschappen (C3) in Duinbergen. Maar omdat de winnaars een Nederlands paspoort hebben werden Anne en Lucas tot Belgisch Kampioen gekroond. Applaus!

23-24 september was het zevende en laatste weekend van de Ostend Cup. Zonnig, warm en weerom een 3 à 5 bft verraderlijke aflandige wind. Kwestie van nog maar eens goed wakker te zijn maar wat een heerlijk zeilweekend! Koen Hollevoet en zoon Arne hadden goed opgelet in dat gemene weekendje van de FLINN Cup en hesen zich nu zowaar op het podium. Twins zorgde voor een lekkere Breughelavond en een bijzonder aangename prijsuitreiking. In de eindklassering multihull C1 van de Ostend Cup stonden we met twee Ostend Sailing teams op het podium : voorzitter Benoit met zoon Guillaume op drie, Lieve en ik op één. Er wordt luidop gedacht aan een volgende editie van deze erg leuke Ostend Cup, een toonbeeld van samenwerking tussen drie clubs (RNSYC, Twins Club en Ostend Sailing).

Luc

 

Augustus 2017

Onze drukste maand van ’t jaar! Het begon met Arthur VandenBerghe op het Europees Kampioenschap Optimist dat van 30 juli tot 6 augustus plaatsvond in Port Bourgas, Bulgarije. Alleen al de reis er naar toe ..., niemand beschrijft het beter dan Arthur zelf (tweede van rechts). Met het eindresultaat in de wedstrijd (153 deelnemers!) was Arthur niet helemaal gelukkig maar een podiumplaats in de bronzen vloot en een overwinning in de laatste manche, tja, als slecht kan je dat nu ook weer niet kwalificeren.

Op 5 augustus in Knokke zeilde Anne Vandenberghe met Lucas Claeyssens voor de Zoute Cup. Dat was voor Anne een hele ommezwaai want ze verruilde haar plaats als stuurvrouw voor de fysiek veel zwaardere taak van fokkenmaat, Lucas werd stuurman. Het bleek een meesterlijke zet want tot ieders verbazing wonnen Lucas en Anne de Cup in de multihull C3 (22 deelnemers). Toeval of de geboorte van een sterk catamaranduo? Hoe dan ook, dikke proficiat!

Datzelfde weekend van 5 en 6 augustus mochten Marc en ik ons nog eens uitleven op onze F18. Dat was geleden van begin juni in Frankrijk, 2 volle maanden dus en ja, het was even zoeken om de machine op snelheid te krijgen. Koksijde, “Challenge van de Burgemeester” met zoals elk jaar één grote afwezige, jawel, de burgemeester. Het mocht de pret niet drukken : verrukkelijk zeilweer, zon en wind, 3 à 4 bft, niet te veel nadenken en vooral heerlijk sjezen. En spannend! Twee keer ging het wedstrijdcomité ruziënd plat op de buik om te zien wie er eerst over de lijn kwam. Fotofinish na 1 uur varen! Finaal eindigden we op de derde trede van het podium.

En toen werd het half augustus, een verlengd en compleet maf weekend want we hadden teveel activiteiten die samen kwamen : het 5de weekend van de Ostend Cup, onze 2de stoomcursus catamaran en de neighbours (m)eating op 14 augustus. Met mooi weer, met een tomeloze inzet van menig (Chinese) vrijwilliger, met het beste beentje van alle deelnemers en met een gesmaakte couscous hebben we ook van dat weekend enorm genoten. En bovenal, nieuwe leuke banden gesmeed of verstevigd met onze buren van de Baelskaai én met de deelnemers aan de stoomcursus. Dank aan iedereen die er was, inzonder alle medewerkers, voor zoveel gezelligheid!

Op 20 augustus waren Anne en Lucas terug aan het werk in Knokke, dit keer op de Diamond Sailing Cup, een ééndagswedstrijd voor gemengde teams. En ja hoor, op hun Nacra 15 wonnen ze ook deze cup in de C3 met 17 boten aan de start. Bravo! Op naar het BK jeugd begin september

Luc

Juli 2017...

Juli 2017

Vlam! Ik heb onder mijn voeten gekregen omdat ik in het juni nieuws geen melding gemaakt had van de schitterende clinic die Sebbe Godefroid gegeven heeft op De Keyware Cup van 24/25 juni. Omdat er zo verschrikkelijk veel wind was had het racecomité de wedstrijden voor dat weekend afgelast maar Sebbe was zo goed op zaterdagnamiddag voor alle deelnemers een clinic te geven waar we héééél veel geleerd hebben. Sebbe, met een diepe buiging, dank je wel!

In de eerste vakantiemaand hebben we lekker veel gezeild. Het derde wedstrijdweekend van de Ostend Cup op 8/9 juli was er ééntje met niet al te veel wind. Benoit met zoon Guillaume legden verassend maar verdiend beslag op een tweede plek. Twee weken later, in de 4de manche van de Ostend Cup (de Brugse Zot Race), deed Benoit nog straffer want samen met Dirk Gysels kreeg hij door het gelegenheidsracecomité een eerste plaats toebedeeld. Klein foutje, zo bleek achteraf, dat door Benoit in een sportieve spoedprocedure werd rechtgezet : Lieve en ik hadden in de eerste manche zoveel voorsprong op de vloot dat het racecomité onze aankomst niet gemerkt had maar wij waren wel de winnaars.

Op 14/15/16 juli hadden we onze eerste stoomcursus catamaran. Op vraag van mensen met weinig vrije tijd werd deze stoomcursus in het leven geroepen. Bedoeling was per sportcatamaran met een ervaren zeiler één cursist mee te sturen. Maar toen bleek er zoveel wind dat weekend dat we de kleine catjes uitgehaald hebben. Een schot in de roos! Die bootjes gedroegen zich zo verdraagzaam voor de gemaakte fouten dat iedereen er meer en meer vertrouwen in kreeg. Met het gevolg dat tegen zondagavond vrijwel iedereen alleen zo’n kleine catamaran kon besturen en bemannen. Dat smaakte naar meer en er werd een tweede cursus gepland half augustus.

Op de Nacrakampioenschappen (Nacra is een merk van catamaran), gehouden op het Gardameer in Italië van 24 tot 29 juli, kwam Anne Vandenberghe zo ongeveer voor het eerst als stuurvrouw in een heuse internationale wedstrijd terecht. De jeugdklasse Nacra 15 met 28 boten was meteen de drukst bezette. Anne voer met Ruben Ulens. In een volwaardig kampioenschap met 10 nationaliteiten werden 11 reeksen gevaren. Ja, er werd met 2 reeksen dnf (did not finish) en ééntje bfd (black flag) leergeld betaald. Maar op dat niveau, in een eerste grote catamaranwedstrijd, ook al eens een 15, 16 en 17 neerzetten, dat verdient aandacht.

Luc

Juni 2017...

Na de zeer gesmaakte watersportdag op 14 mei was het tijd voor de competitiezeilers om in actie te komen. Hoog tijd, want na het onverwacht afgelasten door SYCOD van het open Belgisch Kampioenschap Multihull, voorzien op 13/14 mei, was de honger naar competitie nog groter geworden.

Op 3 en 4 juni hebben Wim Vanacker en Bart Jacobs in de Discovery Cup (eerste wedstrijd van de Ostend Cup) de pannen van het dak gezeild. Ze voeren de concurrentie in elke manche op zo’n achterstand dat het doorgaans onverstoorbare race-comité gewag maakte van “een nogal ongewone voorsprong”.

Datzelfde weekend kwamen Marc en ik aan de bak in de prachtige Raid de Quiberon (Frankrijk, Bretagne). Het is een lange afstand wedstrijd over drie dagen rond de eilanden Île d'Houat, Belle-Île-en-Mer, Hoëdic en de Golf du Morbihan. Heel mooi en heel moeilijk. Vooral als het stevig begint te waaien zoals dit jaar: zaterdag en maandag kregen we tot 25 knopen wind op ons talloor en ja, we hebben nog nooit zo veel schrik gehad. Maandag is mijn onderbroek zelfs in de vuilbak gesukkeld maar dat was zeker te veel informatie? Zondag daarentegen, was een prachtige zeildag en werd ook de langste afstand gevaren. Marc en ik waren die dag in topvorm en omdat de tijden van de drie dagen samengeteld worden kwamen we op het einde nog goed uit: derde, en daar waren we, gezien het gezelschap waarin we vertoefden, behoorlijk trots op.

De tweede wedstrijd van de Ostend Cup, de Keyware Cup, was gepland op 24-25 juni. Maar het aangekondigde stormweer voor dat weekend noopte de organisatie tot afgelasting van de 4 te varen reeksen, gelukkig niet van de BBQ zaterdagavond in onze club. Nadat we de nodige knopen in de kabels van de muziekboxen van een slechthorende DJ gelegd hadden, hebben we gezellig gekeuveld en verbroederd/verzusterd met het organisatiecomité en de medeorganiserende clubs, Twins en RNSYC, een heerlijke avond, vooral door het warme gezelschap. Dank aan iedereen!

Luc

FLINN Cup

Ostend Sailing is fier om een lange termijn samenwerking te mogen aankondigen met advocatenkantoor FLINN. Een eerste concrete samenwerking is de organisatie op 2 en 3 september van de FLINN Cup, manche van de ondertussen welbekende Ostend Cup.

De Ostend Cup is een samenwerking van Ostend Sailing, Royal North Sea Yachtclub en Twins Bredene om een aantrekkelijke reeks zeilwedstrijden te organiseren voor onze kust waarbij de middelen en infrastructuur van elke club worden samengebracht voor de praktische organisatie. Hierdoor kunnen we aan de zeilers uit verschillende categorieën (Draken, SB20, Catamarans, Patins) een kwaliteitsvolle wedstrijdbeleving aanbieden en de vereiste middelen hiervoor zo efficiënt mogelijk inzetten.

De FLINN Cup is de 6de manche van de Ostend Cup en de start van de eerste reeks voor de multihulls is voorzien op zaterdag 2 september om 13.40 uur. Op zondag wordt de eerste start deze serie voorzien om 12.40 uur. Inschrijven voor de wedstrijd kan via deze link. De prijsuitreiking vindt plaats bij Ostend Sailing op zondag rond 17.30 - 18.00 uur. 

Vanaf 19u30 kun je aanschuiven voor een lekkere PAELLA dat met zorg is bereid. Deelname hiervoor is 20€ per persoon en inschrijving is vereist met het formulier hieronder.

Lees meer...

2de Stoomcursus Catamaran voor Volwassenen (12-14 augustus)

De eerste catamaran stoomcursus is achter de rug: tijdens onze finale debriefing bleek dat alle deelnemers opgetogen, moe en voldaan waren. Ook voor ons was het een leuke ervaring, niet in het minst dankzij de ideale weersomstandigheden van vrijdag tot en met zaterdag (3 à 4 Bft). Acht zeilers, waaronder 3 jonge zeiltalenten van de WOS hebben geproefd van catamaranzeilen op zee en vonden nu de weg naar onze club.

Maar dit is slechts het begin want nu moet er verder gezeild worden ! We nemen ze op in een pool van fokkematen onder de vorm van een WhatsApp groep (geef je naam op bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je wil opgenomen worden).

Alle cursisten die lid worden krijgen de mogelijkheid om onze Newcats te huren tegen 100 euro per halve dag of 500 euro voor de rest van dit seizoen. En wie weet, zullen we jullie binnenkort ook begeleiden bij de aankoop van jullie eerste bootje? Leden genieten speciale condities bij de aankoop van een occasie catamaran bij Sail4U.

Ondertussen zijn de boekjes met de basisopleiding catamaran bij de WWSV besteld en we bezorgen die aan alle cursisten bij ontvangst. Zo zullen de cursisten van augustus al kunnen beginnen studeren...

De tweede stoomcursus gaat door van zaterdag 12 t.e.m. maandag 14 augustus, 2017, en dinsdag 15 augustus als reservedag en dit onder de deskundige begeleiding van Joris Vandenberghe. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Inschrijven kan via een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en door storting van 350 euro per deelnemer op de rekening van Ostend Sailing nr. BE41 7385 0933 6110.

Voor zij die het nog niet weten:

  • Wij staan met 5 ervaren zeilers ter uw beschikking.
  • Met deze unieke formule aan de Belgische kust leer je op 3 halve dagen (met de dinsdag als reservedag) zelfstandig zeilen op een catamaran tot 2 à 3 beaufort.
  • Er wordt gevaren op vier catamarans en elke cursist geniet permanente begeleiding van een ervaren zeiler op de cat zelf (one-to-one) en met extra coaching vanuit de rescueboot.
  • In principe starten we elke dag om 10 uur maar het aanvangsuur en de dagindeling zullen bepaald worden in functie van de weersomstandigheden
  • Tussendoor komt een stuk basistheorie aan bod over veiligheid op zee, terminologie, meteo, voorrangsregels enz.
  • Elkeen krijgt een boekje met de basiscursus van de Wind en Watersport Vlaanderen (WWSV), onze nieuwe federatie.

Op maadag 14 augustus om 18 uur gaat een BBQ door met alle deelnemers verzorgd door Harbour’s Kitchen beach. Inschrijven kan aan de bar van Harbour's Kitchen Beach.

Het succes van dit initiatief is te danken aan de niet aflatende inspanningen van onze leden en in het bijzonder aan Luc Hennebel, Filip Lecomte, Joris Vandenberghe, Dirk Gysels, Koen Hollevoet en Thomas Vanhaverbeke, die onze warme dank verdienen.

Watersportdag 14 mei

Met een beetje regen en veel te veel wind zag het er aanvankelijk helemaal niet goed uit. Maar toen we om 14u00 starten brak de zon door en verminderde de wind naar een, nou ja, aanvaardbaar niveau. Met 37 deelnemers en 14 begeleiders hebben we ons op en in zee gestort en onwaarschijnlijk genoten van catamaranzeilen, raften en golfsurfen. Omdat de wind toch wel potig bleef, werden de grote catamarans aan de kant gelaten en vervangen door 4 kleine catjes en een Dart18, met aan het roer telkens een ervaren zeiler. Jongens hebben we ons geamuseerd op die dingen: veel gelachen, veel gezeild en veel zeewater gedronken. Intussen zorgde The Outsider Coast voor rafting- en surfplezier. Via de rescuerib werd er regelmatig gewisseld tussen de cats en het brandinggebeuren en kon iedereen naar believen proeven van alle geboden waterplezier.

’s Avonds zorgde Harbour's Kitchen Beach voor een lekkere BBQ, gesmaakte afsluiter van een schitterende dag! Of om het met de woorden van Jordy te zeggen: “’t Was bina hoed!”, waarmee een West-Vlaamse middenstander eigenlijk wil zeggen dat het niet beter kon.

Een heel groot dankjewel aan iedereen die bijgedragen heeft tot dit succes.
Als kers op de taart liep, toen we aan het BBQ-en waren, het berichtje binnen dat Arthur Vandenberghe zich op een selectiewedstrijd in Nederland geplaatst had voor het Europees Kampioenschap Optimist in Bulgarije. Indrukwekkend was zijn eerste race met een 2de plaats. Dikke proficiat, Arthur!

Watersportdag @ Ostend Sailing op zondag 14 mei

In het kader van Oostende Europese Sporthoofdstad organiseert Ostend Sailing voor alle geïnteresseerden op 14 mei van 14u tot 18u een watersportdag met gratis initiaties in:

  • catamaranzeilen
  • golfsurfen
  • kite surfen
  • stand-up paddle

De sessies zijn zowel voor jeugd (vanaf 8 jaar) als voor volwassenen toegankelijk (aparte groepen). Vereiste is wel dat je kan zwemmen en je naast je zwemkledij schoenen mee hebt die nat mogen worden. Wij zorgen voor zeilkledij en surfpakken.

Om alles in goede banen te leiden, dien je vooraf wel in te schrijven op het volgende adres: www.ikwatersport.be/Club/ostend-sailing.

Vanaf 18u kun je aanschuiven voor een heuse BBQ dat met zorg is bereid door het team van Harbour's Kitchen Beach. Deelname hiervoor is 15€ per persoon en inschrijving is vereist met het formulier hieronder.

Lees meer...

Keyware Cup 24-25 juni

Het eerste weekend van de Ostend Cup vond plaats op 3/4 juni jongstleden. Onze clubleden Wim Vanacker en Bart Jacobs hebben in de Multihull meteen hun visitekaartje afgeleverd: ze wonnen alle manches! De uitslagen vind je hier terug.

Op 24/25 juni wordt het tweede weekend van de Ostend Cup gevaren: de “Keyware Cup”, genoemd naar één van onze hoofdsponsors. Onze club is gastheer voor deze wedstrijd wat betekent dat het zaterdagavondmaal (19u30) en de prijsuitreiking zondagavond (17u30) in onze club voorzien zijn.

Koksijde Yachting Club (KYC) heeft, tot onze grote vreugde, deze Keyware Cup opgenomen in haar training- en wedstrijdprogramma 2017. De KYC heeft als trainer voor 24/25 juni niemand minder dan Sebbe Godefroid aangetrokken. De KYC heeft uit sympathie naar onze club toe, voorgesteld dat Sebbe ook onze deelnemers aan de wedstrijd onder zijn hoede zou nemen, waarvoor we ontzettend dankbaar zijn. Daarom, aan al onze multihullbemanningen, laat dit unieke KYC-cadeau niet liggen!

Inschrijven voor deze wedstrijd en ook de andere wedstrijden van de Ostend Cup kan op de volgende link. Eerste start is voorzien op zaterdag 24 juni om 13.40 uur. Op zondag wordt er om 12.40 uur gestart. De Notice of Race alsook de Sailing Instructions zijn online beschikbaar.

Vanaf 19u30 kun je aanschuiven voor een heuse BBQ dat met zorg is bereid door het team van Harbour's Kitchen Beach. Deelname hiervoor is 20€ per persoon en inschrijving is vereist met het formulier hieronder.

Lees meer...