FLINN Cup

Ostend Sailing is fier om een lange termijn samenwerking te mogen aankondigen met advocatenbureau FLINN. Een eerste concrete samenwerking is de organisatie op 2 en 3 september van de FLINN Cup, manche van de ondertussen welbekende Ostend Cup.

De Ostend Cup is een samenwerking van Ostend Sailing, Royal North Sea Yachtclub en Twins Bredene om een aantrekkelijke reeks zeilwedstrijden te organiseren voor onze kust waarbij de middelen en infrastructuur van elke club worden samengebracht voor de praktische organisatie. Hierdoor kunnen we aan de zeilers uit verschillende categorieën (Draken, SB20, Catamarans, Patins) een kwaliteitsvolle wedstrijdbeleving aanbieden en de vereiste middelen hiervoor zo efficiënt mogelijk inzetten.

De FLINN Cup is de 6de manche van de Ostend Cup en de start van de eerste reeks voor de multihulls is voorzien op zaterdag 2 september om 13.40 uur. Op zondag wordt de eerste start deze serie voorzien om 12.40 uur. Inschrijven voor de wedstrijd kan via deze link. De prijsuitreiking vindt plaats bij Ostend Sailing op zondag rond 17.30 - 18.00 uur. 

2de Stoomcursus Catamaran voor Volwassenen (12-14 augustus)

De eerste catamaran stoomcursus is achter de rug: tijdens onze finale debriefing bleek dat alle deelnemers opgetogen, moe en voldaan waren. Ook voor ons was het een leuke ervaring, niet in het minst dankzij de ideale weersomstandigheden van vrijdag tot en met zaterdag (3 à 4 Bft). Acht zeilers, waaronder 3 jonge zeiltalenten van de WOS hebben geproefd van catamaranzeilen op zee en vonden nu de weg naar onze club.

Maar dit is slechts het begin want nu moet er verder gezeild worden ! We nemen ze op in een pool van fokkematen onder de vorm van een WhatsApp groep (geef je naam op bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je wil opgenomen worden).

Alle cursisten die lid worden krijgen de mogelijkheid om onze Newcats te huren tegen 100 euro per halve dag of 500 euro voor de rest van dit seizoen. En wie weet, zullen we jullie binnenkort ook begeleiden bij de aankoop van jullie eerste bootje? Leden genieten speciale condities bij de aankoop van een occasie catamaran bij Sail4U.

Ondertussen zijn de boekjes met de basisopleiding catamaran bij de WWSV besteld en we bezorgen die aan alle cursisten bij ontvangst. Zo zullen de cursisten van augustus al kunnen beginnen studeren...

De tweede stoomcursus gaat door van zaterdag 12 t.e.m. maandag 14 augustus, 2017, en dinsdag 15 augustus als reservedag en dit onder de deskundige begeleiding van Joris Vandenberghe. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Inschrijven kan via een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en door storting van 350 euro per deelnemer op de rekening van Ostend Sailing nr. BE41 7385 0933 6110.

Voor zij die het nog niet weten:

  • Wij staan met 5 ervaren zeilers ter uw beschikking.
  • Met deze unieke formule aan de Belgische kust leer je op 3 halve dagen (met de dinsdag als reservedag) zelfstandig zeilen op een catamaran tot 2 à 3 beaufort.
  • Er wordt gevaren op vier catamarans en elke cursist geniet permanente begeleiding van een ervaren zeiler op de cat zelf (one-to-one) en met extra coaching vanuit de rescueboot.
  • In principe starten we elke dag om 10 uur maar het aanvangsuur en de dagindeling zullen bepaald worden in functie van de weersomstandigheden
  • Tussendoor komt een stuk basistheorie aan bod over veiligheid op zee, terminologie, meteo, voorrangsregels enz.
  • Elkeen krijgt een boekje met de basiscursus van de Wind en Watersport Vlaanderen (WWSV), onze nieuwe federatie.

Op maadag 14 augustus om 18 uur gaat een BBQ door met alle deelnemers verzorgd door Harbour’s Kitchen beach. Inschrijven kan aan de bar van Harbour's Kitchen Beach.

Het succes van dit initiatief is te danken aan de niet aflatende inspanningen van onze leden en in het bijzonder aan Luc Hennebel, Filip Lecomte, Joris Vandenberghe, Dirk Gysels, Koen Hollevoet en Thomas Vanhaverbeke, die onze warme dank verdienen.

Watersportdag 14 mei

Met een beetje regen en veel te veel wind zag het er aanvankelijk helemaal niet goed uit. Maar toen we om 14u00 starten brak de zon door en verminderde de wind naar een, nou ja, aanvaardbaar niveau. Met 37 deelnemers en 14 begeleiders hebben we ons op en in zee gestort en onwaarschijnlijk genoten van catamaranzeilen, raften en golfsurfen. Omdat de wind toch wel potig bleef, werden de grote catamarans aan de kant gelaten en vervangen door 4 kleine catjes en een Dart18, met aan het roer telkens een ervaren zeiler. Jongens hebben we ons geamuseerd op die dingen: veel gelachen, veel gezeild en veel zeewater gedronken. Intussen zorgde The Outsider Coast voor rafting- en surfplezier. Via de rescuerib werd er regelmatig gewisseld tussen de cats en het brandinggebeuren en kon iedereen naar believen proeven van alle geboden waterplezier.

’s Avonds zorgde Harbour's Kitchen Beach voor een lekkere BBQ, gesmaakte afsluiter van een schitterende dag! Of om het met de woorden van Jordy te zeggen: “’t Was bina hoed!”, waarmee een West-Vlaamse middenstander eigenlijk wil zeggen dat het niet beter kon.

Een heel groot dankjewel aan iedereen die bijgedragen heeft tot dit succes.
Als kers op de taart liep, toen we aan het BBQ-en waren, het berichtje binnen dat Arthur Vandenberghe zich op een selectiewedstrijd in Nederland geplaatst had voor het Europees Kampioenschap Optimist in Bulgarije. Indrukwekkend was zijn eerste race met een 2de plaats. Dikke proficiat, Arthur!

Watersportdag @ Ostend Sailing op zondag 14 mei

In het kader van Oostende Europese Sporthoofdstad organiseert Ostend Sailing voor alle geïnteresseerden op 14 mei van 14u tot 18u een watersportdag met gratis initiaties in:

  • catamaranzeilen
  • golfsurfen
  • kite surfen
  • stand-up paddle

De sessies zijn zowel voor jeugd (vanaf 8 jaar) als voor volwassenen toegankelijk (aparte groepen). Vereiste is wel dat je kan zwemmen en je naast je zwemkledij schoenen mee hebt die nat mogen worden. Wij zorgen voor zeilkledij en surfpakken.

Om alles in goede banen te leiden, dien je vooraf wel in te schrijven op het volgende adres: www.ikwatersport.be/Club/ostend-sailing.

Vanaf 18u kun je aanschuiven voor een heuse BBQ dat met zorg is bereid door het team van Harbour's Kitchen Beach. Deelname hiervoor is 15€ per persoon en inschrijving is vereist met het formulier hieronder.

Lees meer...

September-oktober 2016

We wreven onze ogen uit, die vroege zaterdagochtend van het DBB weekend op 3 en 4 september : de “Kust Trail Run” was neergestreken in onze club, 250 lopers en bijhorende organisatie. De start vlak voor onze club, de aankomst achteraan in onze club, het krioelde al dooreen, die afgetrainde strakke vrouwen- en mannenlijven, het behoeft geen tekening. Wie er meer wil over weten kan hier terecht.

Te midden al die drukte mochten wij, zeilers, onze boot vaarklaar maken voor de DBB-Challenge, 6de en voorlaatste wedstrijdweekend van de Ostend Cup. Het werd een pittige strijd, niet enkel omwille van de stevige wind maar vooral omdat er met o.a. de Franse zeiler Manu Boulogne (wereldkampioen F18 in 2003) chique volk naar deze DBB gekomen was. Omdat er zondag 8 bft verwacht werd, besloot het wedstrijdcomité zaterdag drie grote manches te varen en zondag te annuleren. Het leuke gevolg daarvan was dat we zaterdagavond na het varken aan het spit nog eens goed konden doorzakken. Lekker eten, drank en dansmuziek, de rest hoeft geen betoog en de katers konden uitslapen. Dank je wel DBB, voor dit heerlijke weekend. Uitslagen : als je ver genoeg naar beneden scrolt vind je ook de gevaren tijden.

Lees meer...

Juli-Augustus 2016

Het maffe weer van mei en juni werd weggeblazen door twee schitterende zomermaanden. Menslief, we hebben wat afgezeild, zowel recreatief als in kompetitie.

Het begon begin juli met twee van onze jeugdleden in de Nieuwpoortweek. Anne Vandenberghe zeilde haar Optimist in een vloot van 112 deelnemers naar een duur bevochten plaats in de Gold Fleet waar ze uiteindelijk 46ste werd. Broer Arthur legde in de Silver Fleet, na een mooie slotmanche waarin hij zesde eindigde, beslag op plaats 37.                                                  Intussen dook er voor Anne een probleem op : getroffen door een groeispurt van hier tot in Tokio was dat Optimistbootje plots te klein geworden. In allerijl werd een SL16 aangeschaft. Anne, welkom in onze bijzonder leuke catamaranwereld.

De eerste helft van juli voorzag onze club voor de jeugd in een Catamaranstage en een Beachmix kamp, in ex- of internaat. Alles volzet, mooi weer, toffe monitoren, ontloken vriendschappen en glunderende gezichten, de rest hoeft geen betoog. Behalve dan dat er in augustus een derde stage aangebreid werd.

Lees meer...

De Kust Trail Run op 3 september bij Ostend Sailing

Dit jaar hebben we het genoegen om de tweede editie van de KUST Trail Run in onze club te verwelkomen op zaterdag 3 september. Jullie zijn van harte welkom met jullie familieleden en vrienden voor een unieke run van  8, 14 en 22 km langs strand en duinen richting Bredene en De Haan. Inschrijven kan op www.kusttrailrun.be. Vanaf 10 uur worden dus achtereenvolgens drie starten gegeven.

Let wel, het wordt zeker een hectische dag vermits ook onze jaarlijkse DBB Challenge dan doorgaat. In samenspraak met de organisatoren van de Kust Trail Run hebben wij ervoor gezorgd dat jullie zonder problemen met de boten het strand kunnen bereiken om startklaar te zijn op zaterdag om 13.50 uur en op zondag om 12.50 uur.

Deze Kust Trail Run is een voorsmaakje van een aantal initiatieven die we willen nemen in het licht van “Oostende Europese sportstad 2017”. Graag zouden we de Ostend Sailing in 2017 willen omdopen tot een zeer gastvrije en dynamische club, open voor de meest diverse  sporten en dit op een unieke locatie. Altijd met de nadruk op onze kernactiviteiten: catamaran zeilen en andere water- en strandsporten.

DBB Challenge Party!

Op 3 en 4 september aanstaande gaat de tweede editie van de DBB Challenge door op  de OSTEND SAILING club. De catamaran zeilers onder jullie zijn reeds op de hoogte en kunnen voor deelname aan de zeilwedstrijd nog altijd inschrijven via www.ostendcup.be.

Graag nodigen wij de zeilers en niet-zeilers uit op zaterdag 3 september uit om een gezellige avond door te brengen met familie en vrienden. Wij starten om 18.30 uur met een aperitief als vrolijke intro. Dit jaar willen wij jullie verwennen met een varkentje aan het spit met alles er op en er aan.

Lees meer...

MID-SUMMER BBQ 14/8

Het seizoen is ondertussen al meer dan halfweg en om dat te vieren organiseren we op zondag 14 augustus vanaf 18 uur een MID-SUMMER BBQ voor leden en als niet-leden. Een ideale gelegenheid om je belevenissen van je voorbije vakantie te delen of met vrienden vooruit te blikken op de rest van het seizoen en dat in de sfeervolle omgeving van de vuurtoren en duinen!

Deelname kost 25 € per volwassene en 15€ per kind  tot 12 jaar en naast de gebruikelijke stukjes natuurvlees en begeleidende groentjes is er ook een lekker aperitief voorzien!

Inschrijven kan tot 11 augustus aan de bar of via inschrijving op deze link. Gelieve het vereiste bedrag op voorhand te vereffenen aan de bar van de club om uw inschrijving definitief bevestigd te zien.

Lees meer...

Mei -Juni 2016

Prutsweer.... Een overheersend regime van regen en wind, niet alleen bij ons maar over het grootste deel van Europa. Eindeloze tv-beelden van kommer en kwel in verzopen streken. En koud! Tot eind juni hebben we met winterkledij gezeild. Prutsweer dus. Het begon al met het open Belgisch Kampioenschap Multihull in Duinbergen op 14-15 mei. De organisatie verwittigde netjes vooraf alle deelnemers dat er zaterdag niet zou gevaren worden wegens wind met stormkracht. Zondag was echter een heerlijke zeildag, goed voor vijf manches. Maar omdat veel zeilers niet de moeite namen hun boot voor één dag te verplaatsen, werd het een onthoofd BK. Marc en ik misten met een vierde plaats net het podium.

Lees meer...