Word nu lid

Nieuwe Watersport Basis Oosteroever

Watersport Basis Oosteroever

Ostend Sailing legacy

Straks vieren wij onze 35ste verjaardag. Sinds 1987 is vzw Ostend Sailing (OSRC) als watersportclub actief op de Oosteroever in Oostende. Ons clubhuis was gelegen achter de duinen, aan de voet van de vuurtoren, de iconische Lange Nelle. Catamaranzeilen is onze grote passie. Die delen we graag met jong en oud via de Ostend Sailing Academy maar ook andere watersporters zijn hartelijk welkom. Zo vinden Golfsurfers bij ons dé hotspot aan onze kust. We gaan voluit voor de democratisering en de uitstraling van de watersport met nadruk op een gezonde beleving te midden een prachtig stuk natuur.

In 2010 verschenen de eerste plannen voor de verduining rond de Lange Nelle met de de dwingende vraag om ons clubhuis naar het strand te verhuizen in de oksel Halvemaandijk-Oostelijke Strekdam. Dit stuk strand werd in 2014 opgespoten ter versterking van de kustverdediging.

Dankzij subsidies, de steun van diverse stakeholders en Stad Oostende raakte de financiering van een nieuw clubhuis in 2017 rond maar de natuur besliste anders. Enkele fikse stormen (o.a. Dieter) zorgden voor een dramatische afkalving van het opgespoten strand en samen met tonnen zand verdwenen in de herfst van hetzelfde jaar ook onze mooie bouwplannen in zee.

Om het seizoen 2018 te redden, werd inderhaast een tweedehands strandpaviljoen als clublokaal ingericht. Iedere Oostendenaar beseft dat deze noodoplossing niet voldoet aan de noden van een hedendaagse watersportclub en al zeker de prachtige plek weinig eer aandoet. De tijdelijke omgevingsvergunning loopt af einde seizoen 2022. Het is dus alle hens aan dek op Oosteroever!

 zeilschool 1920x521

Een uniek watersport projectvoor Oostende.

Het nieuwe project “Watersport Basis Oosteroever” is gestart: een modern en innovatief watersportcentrum voor topsporters en recreanten dat zich zelfbewust en respectvol verhoudt tot de natuur. Met innovatie-expert TomorrowLab en Architectenbureau Compagnie-O wordt gewerkt naar een toekomst van duurzaamheid en partnerships om ook op deze vlakken innovatie te realiseren. Met veel enthousiasme wil de club meewerken aan de ambities van het Stadsbestuur om van Oostende een “Watersportparadijs” te maken. Allen zijn overtuigd dat een ‘state of the art’ duurzame topsportinfrastructuur en het gezamenlijk unieke aanbod van de zes Oostendse watersportclubs de weg kan openen naar Olympische medailles. De budgettaire restricties ingevolge Corona helpen de Stad echter niet om de in 2017 toegezegde financiële steun (1.230.000€) te herhalen, maar de genegenheid van het bestuur en de voortdurende steun van de stadsdiensten blijven het project voortstuwen.

 

Steun gezocht bij Topsport Vlaanderen!

Met de steun van vele stakeholders en 2 topsportfederaties (WWSV en VRL) werd recentelijk bij Sport Vlaanderen een dossier ingediend voor het bekomen van een subsidie van 1.134.000€ (50% van de sport gerelateerde infrastructuur) voor het bouwen van de lang verwachte topsportinfrastructuur voor zeilers, roeiers, surfers en andere watersporters. Watersport Basis Oosteroever mag ook rekenen op de steun van de Oostendse en vele andere watersportclubs, topsporters over de grenzen heen en vele verenigingen, waaronder natuurverenigingen die ons bijstaan in het begrijpen en verzorgen van deze uitzonderlijk plek.

Naast de budgettaire uitdagingen staan we ook voor een administratieve en juridische complexiteit, die de ontvankelijkheid van ons subsidiedossier onzeker maakt. Het niet bekomen van die subsidie zou een aanzienlijke impact hebben op de slaagkansen van Watersport Basis Oosteroever maar we werken hieraan met vertrouwen en in overleg met de Stad Oostende, Sport Vlaanderen, AMDK en het Kabinet van Openbare Werken en Mobiliteit.

 

Call to action!

Voor het slagen van ons project is het vandaag cruciaal het ruime draagvlak voor de nieuwe Watersport Basis Oosteroever, binnen en buiten de Stad Oostende in de verf te zetten. Subsidies voor topsportinfrastructuur kunnen slechts 1 maal per Olympiade (4 jaar) worden aangevraagd. Deze kans moeten we nu grijpen, zodat ons sterk dossier, spijts de administratieve complexiteit, straks kan worden beoordeeld en dat onze watersporters eindelijk vanuit hun langverwachte topsportbasis het ruime sop kunnen kiezen.

Het is dus tijd om na de vele voorbereidingen in de luwte, nu ook onze warme oproep breed te laten horen om de Watersport Basis Oosteroever actief te steunen.

 

Hoe?

Betuig je steun en schrijf je in voor onze nieuwsbrief via www.ostendsailing.be/wbo/steun en like onze boodschappen op de sociale media.
Ook jullie financiële bijdragen zijn meer dan welkom via diverse soorten lidmaatschap en sponsoring programma’s.

 

Hartelijk dank en tot in de club.
Het bestuur.

logo

 

WBO subscribe banner