Word nu lid

CLINIC: Winters Risicomanagement met lawine rescue (29-12-2023)

Skiën buiten de piste en lawine rescue


Op 29-12-2023 kwam niemand minder dan Stefan Huylebrouck een erg gesmaakte voordracht geven over winters risico-management (skiën buiten de piste) en lawine-rescue. Stefan is niet alleen een doorgewinterd lid van de Klim- en Bergsport Federatie (KBF), je kan hem tijdens het zeilseizoen ook terugvinden op één van onze rescueboten, samen met Michèle Vanleke.

WhatsApp Image 2023 11 09 à 13.16.50 dfcb8cfd

Omdat de theorie vaak dood is en de praktijk springlevend (nou ja), had Stefan er, na zijn boeiende uiteenzetting, niets beter op gevonden dan buiten ons zicht en medeweten in de baai van Oosteroever drie lichamen te verstoppen onder het zand. Bij gebrek aan vrijwilligers zagen die eruit als een Tupperware doos met een noodzender erin. Halfweg onze professioneel uitgekiende zoektocht werden we overvallen door een regenlawine maar daar deinsden die helden van bij ons niet voor terug, een reddingsoperatie is een reddingsoperatie. Wat hebben we weer veel geleerd, ook zaken die we kunnen meenemen op zee. Alle lof voor Stefan, wat een kennis en wat een bezieling!


Nadien hebben we ons gedroogd en opgewarmd bij het haardvuur en de eindejaarsdrink, gevolgd door een heel lekkere “vol au vent”, met frietjes. De tent zat stampvol.


Oh ja, voor wie nog met twijfels zat, we hebben ze alle drie teruggevonden.