Word nu lid

Verslag van ons Boot Camp

3de en 4de Boot Camp dag

Zaterdag 18 en 25 mei. Die twee dagen neemt Stef Haazen van Catacare voor zijn rekening. Stef kennen we nog van vorig seizoen en we zijn blij dat hij er weer bij is. Hij is geen torenblazer, legt het allemaal uit op zijn rustige manier, tof om naar te luisteren.

Omdat er op beide dagen weinig wind is, verdiepen we ons in de juiste zeilstand bij weinig wind, erg moeilijk om te zetten in de praktijk blijkt alras op het water. Tell tales (windverklikkertjes) op de zeilen zijn onontbeerlijk, vooraan, achteraan en midden op het zeil. We leren ze aan te brengen op de meest interessante plaatsen maar het moeilijkste moet dan nog komen: de interpretatie ervan tijdens het varen en aan de hand daarvan de zeilen in een juiste stand zetten. Dat wordt nog vele uren oefenen.

Het tweede dat Stef ons probeert bij te brengen, is stilliggen op de startlijn, vlak voor de start van een wedstrijd. Een zeilboot heeft geen remmen, geen voor- of achteruit, de zee is met haar golven en stroming voortdurend in beweging en de wind stopt echt niet even met blazen zo vlak voor de start. Je begrijpt het al, stilliggen op de startlijn is een schier onmogelijke zaak en het hoeft geen verwondering dat slechts 1 van de 12 boten erin lukte.

Dank je wel Stef, om ons op een elegante manier te confronteren met onze start-onkunde. We gaan die procedure veel oefenen en we beloven beterschap tegen volgend jaar. Verder begrepen we van jou, tot onze grote opluchting, dat sommigen onder ons al erg goed zeilen. Oef! Stiekem vermoedden we zoiets al want brons op het Belgisch en zilver op het Frans Kampioenschap, da’s geen toeval.

 

5de Boot Camp dagSebbe klein

Zaterdag 1 juni, onze laatste Boot Campdag van 2024. De coach voor vandaag is niemand minder dan Sebbe Godefroid, zilveren medaille op de Olympische Spelen in 1996, ooit Wereld- en Europees Kampioen met daarnaast nog een schier eindeloze reeks nationale en internationale titels.

Er staat tot 32 knopen wind, recht uit zee, met brandingsgolven tot 2m40, daar geraken we niet door en dus wordt het praktische gedeelte van deze Boot Camp dag wijselijk geannuleerd wat resulteert in een gemengd pallet van beteuterde en opgeluchte gezichten. Het programma wordt aangepast naar twee uren theorie met op het menu tips en tricks bij veel wind. Sebbe die zeilles geeft, dat is masterclass. Hij tekent, legt het fantastisch uit en tekent nog meer waardoor er gaandeweg een echt kunstwerk op het bord verschijnt, The Art of Modern Sailing. Het kan ook The Modern Art of Sailing zijn, daar zijn we nog niet helemaal uit. Hoe nuttig zijn zwaarweerles was merkten we de volgende dag toen twee boten over zee naar Oostduinkerke terugkeerden. Eéntje ging bij een nog steeds indrukwekkende branding mooi rechtdoor de zee in, de tweede hebben we net niet van de oostelijke strekdam moeten schrapen. Je mag raden wie wel en niet in de zwaarweercursus zat de vorige dag.

Dank je wel, Sebbe, dat we ons andermaal aan jouw onmetelijke zeilkennis mochten laven.