Word nu lid

Juli - augustus 2015

Een heel actieve zomer hebben we achter de rug met als mooiste lichtpunt de opstart van onze nieuwe zeilschool. Dankzij de belangeloze inzet van enkele bestuursleden onder de tomeloze leiding van Joris en mede met de steun van Sail4U (www.sail4u.be) beschikte onze club voor de laatste week van augustus over de nodige lescatamarans. Acht enthousiaste jeugdleden, Daan als gemotiveerde lesgever, enkele gedreven al dan niet papa's en mama's : voilà, het recept voor een schitterende catinitiatie. Afgezien van de eerste dag dan, want toen waaide en regende het zo hard dat zelfs de meeuwen uit de lucht vielen. Joris herleidde wijselijk de vijf dagen tot vier intensieve en tegen het einde van de week stond iedereen bij 4 bft in trapeze. Bij enkele durvers ging ook de spi erop.

Hard gezeild werd er ook in competitie.
Het begon op het WK Nacra 17 in Denemarken begin juli. 
Morgan Good, OSRC-er met olympische ambitie, had het vermetele plan opgevat België te proberen plaatsen voor de Olympische Spelen. Daartoe had hij een verbond gesmeed met niemand minder dan Carolijn Brouwer die 4 dagen ervoor de Volvo Ocean Race had beëindigd. Ondanks de vermoeidheid van een wedstrijd om de wereld zag Carolijn het wel zitten, zo van een 65-voeter naar een 17-voeterke, maar de weersomstandigheden zaten echt niet mee : wind, wind en nog eens wind, teveel om voor het eerst samen te zeilen op een boot waarmee Carolijn niet vertrouwd is. Een olympische selectie zat er bijgevolg nooit in maar ze werden nog verdienstelijk 12de in de zilveren vloot en lieten daarmee, op wereldniveau, toch nog twintig boten achter zich.

Morgan toonde zich van zijn beste kant op het Europees Kampioenschap F16 in Cesenatico, Italië, einde juli. Daar pakte hij samen met stuurvrouw Aurélie Van Schoote brons. Bravo!

Ook nationaal hebben we flink van katoen gegeven.
Op de Challenge van de Burgemeester in Koksijde, 8-9 augustus, stonden Marc en ik nog eens op de hoogste trede van het podium en dat deed deugd want het was zo wat een jaar of twee geleden.
En bijna was het weer raak, 14 dagen later in Oostduinkerke op de "Raf Verhaeghe", een selectiewedstrijd voor de Belgische Ranking, waar we tweede eindigden. Wim Vanacker en Bart Jacobs werden derde, een mooi OSRC gekleurd podium. Benoit Simpelaere legde met gelegenheispartner André Hermans uit Koksijde beslag op een zesde plaats en Joris met Matthieu nestelden zich net binnen de eerste tien.

Lokaal noteerden we drie manches van de Ostend Cup.
In de Multihull C1 was, op de Bar Race na, het volledige podium telkens OSRC.
Voor resultaten en verslagen mag ik graag verwijzen naar www.ostendcup.be .

Finaal hadden we op 30 augustus, samen met Twins, onze jaarlijkse stilaan beruchte clinic met Sebbe Godefroid betreffende de do's-and-dont's om ons kompetitiezeilen naar nog hogere regionen te tillen. Oneindig dank, beste Sebbe, voor zoveel geduld bij onze onkunde. 

Mij rest nog even mee te geven dat onze goeie ouwe OSRC (Ostend Sailing and Racing Club) onder impuls van het nieuwe bestuur aan het vervellen is naar OS (Ostend Sailing). Het bekt blijkbaar wat makkelijker en professioneel kan ik me best voorstellen dat onze leden met een volledig kunstgebit de vereenvoudiging toejuichen.

Groeten dus van den OS,

Luc