Word nu lid

Juli-Augustus 2016

Het maffe weer van mei en juni werd weggeblazen door twee schitterende zomermaanden. Menslief, we hebben wat afgezeild, zowel recreatief als in kompetitie.

Het begon begin juli met twee van onze jeugdleden in de Nieuwpoortweek. Anne Vandenberghe zeilde haar Optimist in een vloot van 112 deelnemers naar een duur bevochten plaats in de Gold Fleet waar ze uiteindelijk 46ste werd. Broer Arthur legde in de Silver Fleet, na een mooie slotmanche waarin hij zesde eindigde, beslag op plaats 37.                                                  Intussen dook er voor Anne een probleem op : getroffen door een groeispurt van hier tot in Tokio was dat Optimistbootje plots te klein geworden. In allerijl werd een SL16 aangeschaft. Anne, welkom in onze bijzonder leuke catamaranwereld.

De eerste helft van juli voorzag onze club voor de jeugd in een Catamaranstage en een Beachmix kamp, in ex- of internaat. Alles volzet, mooi weer, toffe monitoren, ontloken vriendschappen en glunderende gezichten, de rest hoeft geen betoog. Behalve dan dat er in augustus een derde stage aangebreid werd.

 

Op 8 juli startte de Tour de France Voile. Waar bij de vorige edities gevaren werd van haven naar haven in een tiental etappes, opteerde men dit jaar voor 9 wedstrijden in evenveel havenplaatsen. De boten, trimarans van het type DIAM 24, werden tussen de wedstrijden door, over land getransporteerd van haven naar haven. Ik zou er hier niet over berichten ware het niet dat Sebbe Godefroid en Morgan Good, twee clubgenoten, deel uitmaakten van het enige Belgische team onder leiding van Nicolas Spilleboudt. De wedstrijd eindigde op 31 juli in Nice. “ ’t Was een erg moeilijke wedstrijd”, vertelde Morgan. “Deze trimaran was voor ons, catamaranzeilers, een onbekend gegeven en we hebben als team vooraf niet de tijd gehad om samen te trainen en de nukkige boot te leren kennen. 21 op 24 is dus ons logische deel. Maar het was een boeiende tijd en we hebben veel geleerd!”

9 en 10 juli was het tijd voor het derde weekend van de Ostend Cup. Prachtig zeilweekend, 2 manches op zaterdag met ’s avonds een goeie mossel/friet in de RNSYC. De zondag bracht nog 2 manches. Uitslagen.

Op 11 juli nam Freddy Lecomte om gezondheidsredenen ontslag. Foetsie was plots onze voorzitter en vertrouwde steunpilaar. Het allerbeste, Freddy, en dank van ons allen voor die vele jaren tomeloze inzet. Het heeft wat overleg gekost maar ons (ver)nieuw(d) bestuur vind je hier terug.

Op 18 juli mocht Morgan Good weer vol aan de bak. Dit keer in Duinbergen voor het WK F16. Hij vormde team met Morgan Wirtz op een VIPER. Verbazing alom toen ze de openingswedstrijd wonnen. Dikke proficiat met finaal een 4de stek op 45 boten ( volledige uitslag).

Op 30 en 31 juli waren we toe aan Ostend Cup 4, de “Brugse Zot Race”. Naar gewoonte keek de sponsor tijdens de slotceremonie niet op een Brugse Zot waardoor zondagavond voor sommigen de weg naar huis een stuk moeilijker bleek dan het hele wedstrijdparcours.

Het was geleden van 5 juni in het Franse Quiberon, maar op 6 en 7 augustus hebben Marc en ik nog eens samen gevaren op onze Nacra F18. Aanleiding was de “Challenge van de Burgemeester” in Koksijde. Altijd weer een leuke wedstrijd, georganiseerd door een enthousiast team. En de burgemeester? Die schitterde, zoals elk jaar, vooral door zijn afwezigheid. Voor alle duidelijkheid, ik heb hem geen moment gemist. Marc en ik wonnen de trofee. Benoit Simpelaere vormde team met thuiszeiler André Hermans op een C2 F18 en eindigde vierde.

13 en 14 augustus : Ostend Cup 5. Zaterdag hield de sterke wind heel wat boten aan de kant. Het zag er gevaarlijk uit maar het viel uiteindelijk best te doen, zeker toen in de latere namiddag de wind wat afzwakte. Zondag hadden we een fantastische zeildag. Uitslagen op de inmiddels gekende site.

Eind juli was onze kersverse voorzitter (hij wist op dat moment nog niet dat hij voorzitter was) op de wonderlijke gedachte gekomen de nieuwe buren van de Hendrik Baelskaai uit te nodigen (dat grote scheve gebouw en dat kleinere erachter). Ik vond het een maf idee maar het bleek een schot in de roos. Het werd aanschuiven aan de inschrijvingstafel die avond van 14 augustus, net de E40 op een warme zomerdag maar dan zonder ongevallen. Onze club heeft kennis gemaakt met veel nieuwe en aangename mensen. Dank jullie allemaal voor zoveel warmte, altijd welkom!

Voor de Raf Verhaeghe wedstrijd in Oostduinkerke op 20 en 21 augustus hadden we met 4 boten van onze club ingeschreven. Benoit zou weer team vormen met André. Vier en een halve boot dus. Eindelijk nog eens gezellig samen naar een wedstrijd. Maar het mocht niet zijn. Een voorspelde harde wind deed de organisatie daags voordien besluiten om de wedstrijd letterlijk en geheel af te blazen.

Op zaterdag 27 augustus stond in Knokke-Heist de Eurocatscup geprogrammeerd, een lange afstandswedstrijd tot Cadzand en terug. Wim Vanacker en Bart Jacobs nestelden zich in de Multihull C1 (= catamarans met zwaarden) op een negende plaats. Marc Vanden Haute en Isabelle Denis, voor het eerst samen in een heuse nationale wedstrijd, lieten een verdienstelijke 18de plaats noteren op 34 deelnemers. In de Multihull C3 (= catamarans zonder zwaarden) eindigde Anne Vandenberghe op een 14de plaats en liet daarmee, in haar eerste catamaranwedstrijd, 5 deelnemers achter zich. Anne vormde team met Thibaut Van Overmeire. Voor wie meer wil.

Hopend op een mooi najaar met nog veel zeilplezier,

Luc