Word nu lid

September-oktober 2016

We wreven onze ogen uit, die vroege zaterdagochtend van het DBB weekend op 3 en 4 september : de “Kust Trail Run” was neergestreken in onze club, 250 lopers en bijhorende organisatie. De start vlak voor onze club, de aankomst achteraan in onze club, het krioelde al dooreen, die afgetrainde strakke vrouwen- en mannenlijven, het behoeft geen tekening. Wie er meer wil over weten kan hier terecht.

Te midden al die drukte mochten wij, zeilers, onze boot vaarklaar maken voor de DBB-Challenge, 6de en voorlaatste wedstrijdweekend van de Ostend Cup. Het werd een pittige strijd, niet enkel omwille van de stevige wind maar vooral omdat er met o.a. de Franse zeiler Manu Boulogne (wereldkampioen F18 in 2003) chique volk naar deze DBB gekomen was. Omdat er zondag 8 bft verwacht werd, besloot het wedstrijdcomité zaterdag drie grote manches te varen en zondag te annuleren. Het leuke gevolg daarvan was dat we zaterdagavond na het varken aan het spit nog eens goed konden doorzakken. Lekker eten, drank en dansmuziek, de rest hoeft geen betoog en de katers konden uitslapen. Dank je wel DBB, voor dit heerlijke weekend. Uitslagen : als je ver genoeg naar beneden scrolt vind je ook de gevaren tijden.

 

Op 10 en 11 september vond in Oostende op zee het Belgisch Kampioenschap FINN plaats. 8 Belgen, 1 Fransman en een karrenvracht Nederlanders, goed voor 30 boten aan de start. Aangepord door de jeugd die hij traint, kon hij niet afwezig blijven en dus leende Sebbe Godefroid een boot en tuigde die met een lichtweer zeiltje dat hij terugvond op zolder. Dat licht weer viel eventjes tegen op zaterdag : de wind trok snel aan naar 15 knopen en het kostte bloed, zweet en tranen om in de race te blijven. Zondag zakte de wind naar 8 knopen, een godsgeschenk voor Sebbe’s ongetrainde lijf en dat lichtweer zeiltje. Apetrots zijn we op hem want Sebbe werd Belgisch Kampioen FINN 2016. De prestatie komt pas goed tot zijn recht als je weet dat de tweede Belg strandde op een 14de plek. Uitslag FINN.

In het derde weekend van september was het de beurt aan Morgan Good om zich in de kijker te varen. Op het Nederlands Kampioenschap Moth zeilde, of beter, vloog hij in Medemblik naar een onwaarschijnlijke tweede plaats. Die Moth is een buitenbeentje in de zeilwereld en om met dat ding overweg te kunnen, moet je echt een beetje maf zijn. Morgan dus. Hier snap je waarom. Chapeau!

23-24 september, zevende en laatste weekend van de Ostend Cup. Heel veel wind. Eindelijk zijn Wim Vanacker en Bart Jacobs nog eens van de partij. Bij deze wind zijn ze outstanding. In de eerste manche pakken ze meer dan 5 minuten op de nummers twee en drie. In de tweede manche gaat het mis : in het venijnige rakje tussen de eerste en tweede boei duiken ze in een golf. Gebroken spiboom en einde van de rit. Over en out denk je dan maar niet voor Bart en Wim. Zaterdagavond en zondagmorgen wordt de boot weer in orde gebracht. Zondag is er nog meer wind. Lieve en ik kapseizen in de eerste manche, einde van de wedstrijd voor ons. Wim en Bart winnen afgetekend, Joris en Matthieu zijn tweede maar houden het dan ook voor bekeken, verstandige beslissing, trop is te veel! Wim en Bart varen nog de laatste manche maar kapseizen na aankomst. In een ontketende zee hebben ze alle moeite om weer op de boot te geraken. Hun verhaal is hallucinant, loopt goed af maar levert stof om over na te denken!

Op 1 en 2 oktober werd in Koksijde het Belgisch Kampioenschap F16/F18 gevaren. Weeral pittige omstandigheden. Morgan Good pakte weer uit met een knappe prestatie en veroverde met fokkenmaat Morgan Wirz (KYC) brons in de F16. In de F18 was er een 16de stek voor Joris Vandenberghe en Matthieu De Vestele. Marc en ik kwamen in het stuk niet voor omdat we reeds in de eerste manche op volle snelheid onder spi een roerbout braken. Adieu ons stuurboordroer alsook het uitzicht op een mooie plaats. Zondag werd er niet gevaren wegens 6 à 7 bft.

In datzelfde weekend noteerden we een opmerkelijke prestatie van Arthur Vandenberghe in de Optimistklasse. Op het Braassemermeer in Nederland stuurde hij zijn Optimist naar een 14de plek op 150 deelnemers. Na een twijfelachtige eerste manche (26ste) pootte hij in zware weersomstandigheden een erg stabiele reeks neer : 7, 7, 6, 5, 6. Drie weken later bevestigde Arthur in Oostende met een tweede plaats op 22, deze keer bij heel weinig wind. Bravo, allrounder Arthur!

Het kompetitieseizoen hier in Europa zit er op. Ik weet niet wie van onze zeilers deze winter warmere oorden opzoekt. Hopelijk heeft de herfst voor ons nog enkele mooie zeilweekends in petto alvorens we de winter induiken.

Hartelijk dank aan iedereen die dit jaar op één of andere manier een bijdrage geleverd heeft aan onze club en hopelijk, bij leven en welzijn, zien we elkaar terug ergens in maart-april 2017.

Luc