Word nu lid

Oktober - November 2017

Oktober 2017 begon op 30 september. Toen was Duinbergen het strijdtoneel voor het Belgisch Kampioenschap F18, F16 en C3. En daar was, vooral in de F18, veel schoon volk aanwezig: twee voormalige wereldkampioenen, de zilveren medaille en de 8ste op het WK F18 van dit jaar, de Engelse winnaar van het BK bij ons in Oostende 2 jaren geleden…. Kortom, een pittig deelnemersveld en daar waren Marc en ik heel blij om: vers vlees om op te eten… of zelf gegeten te worden, wat we al bij de eerste reeks merkten. Menslief, hoe hoog is dat niveau in de F18! Of zijn Marc en ik over onze houdbaarheidsdatum?

Enorm benieuwd was ik om de fameuze “deck sweeper” te zien, de laatste (r)evolutie binnen de F18. Wereldtopper Micha Heemskerk en zijn compagnon introduceerden dat ding in juli op het WK F18 van 2017 en ze wonnen nog ook. Je ziet die fameuze sweeper best op deze foto van een A-cat (eventjes naar beneden scrollen). Dat zeil zou, doordat het tot tegen de trampoline komt, minder turbulentie geven achter de mast en een percentje winst opleveren, vooral op de koersen aan de wind. Ik bekeek het met een kritisch oog, dacht er het mijne van en… kreeg lik op stuk: dat spul leek nog te werken ook! De nieuwe Belgische Kampioen voer met een… Je zal die deck sweepers komend seizoen zien verschijnen in alle vormen en formaten en ik vraag me af waar we gaan eindigen.

Marc en ik eindigden als vierde Belg in dit internationale gezelschap op een achtste plaats en daar waren we best tevreden mee. Wim en Bart moesten door overmacht forfait geven voor dit BK, wat erg jammer was.

Eén keer raden wie er ook weer schitterden op dit BK. Juist ja, Anne en Lucas in de C3. De Belgische Jeugdtitel haalden ze al begin september en neen, de titel wonnen ze niet in de nationale C3 klasse (Lucas was er een beetje pissig om), maar met een tweede plaats veroverden ze de unieke Belgische selectie voor het ISAF Wereldkampioenschap 2017, de hoogste wereldwedstrijd voor de jeugd. Vindt dit jaar plaats in Sanya (China) van 9 tot 16 december. Een mengeling van trots en paniek binnen de families Claeyssens en Vandenberghe, zij mogen op zoek naar sponsoring want de trip kost wel wat. Onze club steunt alvast! Leuk en geen detail, Sebbe Godefroid gaat mee als trainer-coach.

Wie ook onze bijzondere aandacht verdient is Carolijn Brouwer. Carolijn neemt voor de derde keer deel aan de Volvo Ocean Race, een wedstrijd om de wereld in 11 etappes. Onder de rubriek “tracker” vind je de huidige posities van de boten (Carolijn zit op de Chinese boot Dongfeng, afgekort DFRT) en op “raw content” vind je de heerlijkste beelden van deze race. Die wereldrace start op 14 oktober met een soort proloog in Alicante (Spanje) om dan echt van start te gaan op 22 oktober. We zijn Carolijn zeer genegen omdat ze met clubgenoot Sebbe Godefroid België vertegenwoordigde in de Tornado klasse op de Olympische Spelen in Beijing, China, 2008. Carolijn heeft een warm hart voor onze club en is ook in 2017 via onze club nog altijd aangesloten bij de WWSV (VYF).

Arthur Vandenberghe trok in deze herfstmaanden ook weer veel aandacht naar zich toe: een 12de stek op 180 boten begin oktober op de United4 in Workum (Nederland). Half oktober 5de op 45 in Antwerpen (Galgenweel). Twee bekers in Oostende op 21 oktober, ééntje voor een derde plaats overall en ééntje omdat hij eerste Benjamin was. En tot slot nog een 2de plaats op 34 in Heusden, half november. Heel mooi, Arthur!

Luc